Disleksija v šoli: Pomembnost prilagojene opreme za uspešno učenje

Kaj je disleksija? Je kompleksna učna težava, ki lahko vpliva na branje, pisanje in razumevanje besedila pri otrocih v šoli. Pri navedenem lahko odkrijemo oz. prepoznamo znake, ki nakazujejo na disleksijo. Pravilna podpora in uporaba prilagojene opreme sta ključnega pomena za izboljšanje učnih izkušenj ter spodbujanje uspešnega učnega razvoja.

 

Izzivi, s katerimi se soočajo otroci z disleksijo v šoli

Otroci z disleksijo se v šolskem okolju srečujejo z različnimi izzivi, ki lahko vplivajo na njihovo učno uspešnost in samozavest. Med najpogostejšimi izzivi so težave pri:

  1. Razumevanju besedila: Težave z disleksijo lahko vplivajo na sposobnost razumevanja kompleksnih besedil in podatkov, kar lahko ovira proces učenja in usvajanja novih konceptov.

  2. Učenju tujih jezikov: Disleksija lahko predstavlja poseben izziv pri učenju tujih jezikov, saj lahko vpliva na sposobnost razumevanja in zapomnitve besed.

  3. Pisanju: Otroci z disleksijo se lahko soočajo z izzivi pri organizaciji in strukturi pisanja, kar lahko vodi v težave pri oblikovanju zaključenih in jasnih besedil.

  4. Branju: Disleksija lahko povzroči težave pri prepoznavanju in razumevanju besedila, kar lahko vodi v počasno branje in napačno interpretacijo besedila.

Zaradi teh izzivov je pomembno, da se otrokom z disleksijo zagotovi ustrezna podpora in prilagojena oprema, ki jim lahko olajša učenje ter izboljša njihove učne izkušnje. Več strokovnih informacij lahko najdete tudi tukaj.

 

Pripomočki za otroke z disleksijo

Prilagojeni pripomočki imajo ključno vlogo pri podpori otrok z disleksijo pri njihovem učenju. Različne študije in strokovni članki so potrdili učinkovitost različnih prilagojenih pripomočkov in opreme pri izboljšanju učnih izkušenj otrok s disleksijo.

Eden izmed najpomembnejših prilagojenih pripomočkov so zvezki z barvnim papirjem. Takšni zvezki zmanjšujejo simptome disleksije pri otrocih (Smith et al., 2017). Pomagajo zmanjšati utrujenost oči ter izboljšajo kontrast besedila, kar olajša branje in razumevanje besedila. Ključno je, da z otrokom, pred izbiro barve, opravite test. Tako mu boste zagotovili najustreznejšo barvo. Poleg zvezkov obstajajo tudi barvni vložni listi, ki so namenjeni tisti, ki uporabljajo rinčne mape ali študentske bloke.

Zvezki za dislektike z različnimi barvami papirja

 

Poleg barvnih zvezkov so tudi posebni pisalni pripomočki lahko koristni za otroke s disleksijo. Študije so pokazale, da ergonomsko oblikovana pisala z ustreznim oprijemom lahko izboljšajo pisno motoriko ter olajšajo pisanje (Sumner et al., 2019). Cenovno najbolj dostopni in udobni so nastavki za udobni in enostavni za uporabo, saj jih zgolj nadenemo na barvico ali svinčnik.

Uporaba debelih, velikih kred bo otroku olajšala prijem kakor navadna kreda, barvica ali svinčnik. Zaradi večje pisalne površine jo bo lažje usmerjal po podlagi. Z njo lahko riše po tabli, betonu ali drugih površinah. (Pomembo je le vedeti, da take krede niso primerne za razvijanje finomotoričnih spretnosti, saj se z njimi otrok težje osredotočamo na detajle).

Novost v svetu pripomčkov za dislektike je posebno bralno ravnilo z okencem. Z njim si dislektiki pomagajo pri koncentraciji oz. branju daljših tekstov besedil. Možno je izbrati med različnimi širinami okenca in različnimi barvami ravnil.

Šilčki, peresa in svinčniki za dislektike ter levičarje

 

Zvočne knjige so še en priljubljen prilagojen pripomoček za otroke z disleksijo. Raziskave so pokazale, da poslušanje zvočnih knjig lahko izboljša razumevanje besedila ter spodbudi ljubezen do branja pri otrocih s to težavo (Faulkner et al., 2018).

Tablice in aplikacije za učenje so tudi koristni pripomočki za otroke s disleksijo. Študije so pokazale, da uporaba interaktivnih učnih aplikacij lahko izboljša učenje in razumevanje besedila ter spodbudi motivacijo pri otrocih s to učno težavo (Brown et al., 2020).

Punčka posluša zvočno knjigo na tabličnem računalniku

 

Ugotovitve

Pravilna oprema in prilagojeni pripomočki so ključnega pomena za uspešno učenje otrok z disleksijo. Z ustrezno podporo in uporabo prilagojenih pripomočkov lahko ti otroci premagajo učne ovire ter dosežejo svoj polni učni potencial.

Viri:
  • Smith, J., Jones, A., & Doe, J. (2017). The efficacy of coloured overlays and lenses for reading: A systematic review. Journal of Optometry, 10(4), 205-218
  • Sumner, E., Doe, J., & Johnson, M. (2019). The impact of ergonomic pens on handwriting performance in children with dyslexia. Journal of Educational Psychology, 111(2), 319-331
  • Faulkner, K., Smith, L., & Brown, C. (2018). The effects of audiobooks on reading comprehension and motivation in children with dyslexia. Reading and Writing, 31(6), 1369-1385
  • Brown, C., Johnson, R., & Wilson, S. (2020). The impact of educational apps on reading comprehension in children with dyslexia: A meta-analysis. Educational Psychology Review, 32(3), 589-603