Enostavno dvigni povprečje ocen: 5 nasvetov, ki jih potrebuješ za učinkovito učenje

Izboljšanje šolskih ocen zahteva več kot le trud in dobre namene; ključna so prava orodja, ki ti pomagajo ostati organiziran in povečati učinkovitost učenja. Zato smo pripravili 5 ključnih nasvetov, ki so nepogrešljivi za vsakega, ki želi izboljšati svoje povprečje ocen.

 

1. Kakovostni organizatorji in planerji

Začnemo lahko na hitro in brez načrta, a ključ je prav v organizaciji. Dobro organiziran čas in naloge so temelj uspešnega učenja. Planer je preprosto orodje, ki ti omogoča, da si vizualno organiziraš svoje obveznosti, načrte in posledično učinkoviteje načrtuješ učenje ter naloge.

Priporočamo:

Izbor planerjev: Izberi planer, ki ustreza tvojemu slogu dela – nekateri vključujejo urnike, drugi so bolj odprti in ponujajo prostor za miselne vzorce in opombe, ter so tako primerni za tiste, ki si želijo več svobode pri organizaciji.

Praktični primer: V raziskavi o učinkovitosti orodij za upravljanje časa so ugotovili, da študenti, ki redno uporabljajo planerje, poročajo o manjšem stresu in boljšem akademskem uspehu (Smith, 2021).

 

2. Set kakovostnih pisal

Kvalitetno pisalo omogoča lažje in hitrejše pisanje, kar je ključno pri dolgih urah učenja. Pomembno je, da je pisanje gladko, brez prekinjanj in predvsem kvalitetno.

Priporočamo:

Ergonomija: Ergonomsko oblikovana pisala zmanjšujejo utrujenost in bolečine v rokah, kar je še posebej pomembno pri pisanju daljših zapiskov in izpiskov med učenjem.

Stroka pravi: "Uporaba ergonomskih pisal lahko znatno izboljša pisno izražanje in zmanjša možnost razvoja sindroma karpalnega kanala" (Johnson, 2020).

 

3. Post-it listki in kazala

Večnamenska uporaba: Post-it listki so izjemno priročni za označevanje pomembnih strani, beleženje kratkih opomb in ustvarjanje hitrih opomnikov, ne da bi poškodovali knjigo ali učbenik. Uporabi se jih lahko tudi kot označba pomembnih delov, ki jih kasneje hitreje najdete v učbeniku.

Nasvet: Uporabi različne barve in velikosti za organizacijo tem ali pomembnih odstavkov, kar ti omogoča vizualno kategorizacijo informacij in lažje sledenje učnemu gradivu. Priporočamo tudi prozorne listke, skozi katere boste videli zapiske in hkrati dopisali ali dorisali pomembne informacije.

Stroka je mnenja, da: "Uporaba barvnih označevalcev pomaga študentom pri vizualni organizaciji informacij, kar lahko izboljša spomin in razumevanje gradiva," pravi dr. Helena Novak, izobraževalna psihologinja.

Kazala: Ne pozabi na kazala, ki ti omogočajo, da hitro najdeš potrebne informacije brez nepotrebnega listanja, kar prihrani čas in zmanjša frustracije med učenjem.

 

4. Indeks kartice - učenje s karticami

Indeks kartice so idealne za ponavljanje in testiranje znanja iz različnih predmetov, od jezikov do pa do naravoslovnih formul.

Načini uporabe: Zapiši ključna vprašanja ali točke na eni strani in definicije ali odgovore na drugi strani kartice. Nato poskušaj odgovoriti in z obračanjem listka hitro in enostavno preveri svoj odgovor. S pisanjem na kartico opraviš že prvi korak učenja, ki ga kasneje s ponavljanjem še dodatno utrdiš. Indeks kartice omogočajo aktivno učenje in preprosto samopreverjanje.

Znanstvena potrditev: Študija kaže, da uporaba indeks kartic izboljša dolgoročno zadrževanje informacij pri študentih (Lee, 2019).

 

5. Optimalno okolje za učenje je ...?

Pogoj je mirno in urejeno okolje: Idealno učno okolje je mirno, brez motečih dejavnikov. Poskrbi, da bo tvoje delovno mesto urejeno, saj nered lahko negativno vpliva na sposobnost koncentracije.

Prava osvetlitev: Poskrbi za dobro osvetlitev, ki ni premočna ali prešibka. Naravna svetloba je najboljša, saj zmanjšuje obremenitev oči in izboljša fokus, vendar poskrbi, da ne bo povzročala bleščanja na zaslonih ali delovnem materialu.

Optimalna temperatura in zračenje: Temperatura okoli 22°C se običajno šteje za idealno za učenje. Prav tako je pomembno redno zračenje prostora, saj svež zrak izboljša koncentracijo in zmanjšuje utrujenost.

Tišina ali blaga glasba v ozadju: Nekaterim študentom pomaga tišina, drugi pa se lažje učijo ob blagi ambientalni glasbi, kot je klasična ali instrumentalna glasba, ki ne odvrača pozornosti. Glasnost ne bi smela presegati 50 decibelov, da ne moti procesa razmišljanja.

Učenje po urniku: Najbolj produktivno je, če se učiš v določenih časovnih blokih. Raziskave kažejo, da so jutranje ure običajno najbolj učinkovite za večino ljudi. Predlagano je, da se učenje začne okoli 9. ure zjutraj, saj je to čas, ko je večina ljudi najbolj spočita in osredotočena.

 

Zaključek

Za dvig povprečja ocen je ključno, da so tvoja prizadevanja podprta z ustrezno opremo in optimalnim učnim okoljem. Z navedenimi izdelki in nasveti bo tvoj študijski proces bolj organiziran, učinkovit in prijeten. Obišči katerokoli našo papirnico Hartis, kjer ti bodo še dodatno svetovali pri izbiri, ali pa se kar najenostavneje obrni na nas z vprašanjem na: [email protected]